4fără15 & marele club literar al secolului 21 – un interviu cu Ruxandra Gîdei

de Andreea Petrovici

Studiile și articolele legate de timpul pe care oamenii îl petrec pe internet sunt scrise de multe ori cu o oarecare îngrijorare. Păi cum, dom’le? Să pună mâna pe o carte, nu toată ziua pe telefon… (*angry ntz ntz ntz*). Dar dacă cele două variante nu se anulează între ele și războiul dintre citit și statul pe net e unul imaginar? De fapt, la o privire mai atentă, literatura s-a adaptat vremurilor digitale și ia tot felul de forme interesante în mediul online: de la comunități de cititori care împărtășesc păreri, la scriitori care postează pe social media sau grupuri de lectură pe Facebook, iar acestea sunt doar câteva dintre multele exemple.

Una dintre cele mai faine comunități de cititori de pe internet este comunitatea Booktube. Dați-mi voie să fac prezentările: Booktuberii sunt acești „influenceri de carte” care postează clipuri pe Youtube. Pot fi recenzii, topuri, liste de lectură sau orice fel de clip care are legătură cu cititul. Booktube este un mare club literar al secolului 21.

Ruxandra Gîdei este unul dintre membri activi ai acestei comunități. Are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București. În timpul liber face vloguri despre ce-a mai citit, ce plănuiește să citească sau vorbește despre poezia română contemporană pe canalul ei de Youtube care poartă numele unui minunat poem de Virgil Mazilescu – 4 fără 15.

Unde și cum începe povestea unui canal de carte cu peste 10K urmăritori?

„Cred că vloggerii au avut un rol important în formarea mea – adevărul e că, având doi frați mai mari care mi-au arătat devreme cum să navighez pe internet, am crescut cu platforma asta și de mică am consumat o grămadă de conținut video. Ba chiar am avut o perioadă, pe la 9-10 ani, în care stăteam cu orele să editez videoclipuri în Windows Movie Maker (videoclipuri cu versuri, colaje cu vedete și alte prostioare). Deci poate că, într-un fel, mi-am dorit demult să devin creator de conținut și să formez o platformă a mea, însă pentru asta îmi trebuia un subiect și muuult curaj. În liceu mi-am redescoperit dragostea pentru literatură (după câțiva ani în care nu mai citisem nicio carte) și curând am aflat și de comunitatea Booktube, așa că problema subiectului era rezolvată – mi-era clar că nu se prea vorbește pe Booktube despre poezie, de exemplu, deci simțeam că pot să contribui cu ceva. În orice caz, inițial mi se părea o idee nebunească… până a început să mă obsedeze – de la un punct încolo, zilnic mă imaginam în postura de booktuber, îmi veneau tot felul de idei de videoclipuri și vorbeam, în gând, cu audiența mea imaginară. Așa că… într-o zi, când deja terminasem cu admiterea la facultate și mă pomenisem cu o grămadă de timp liber la dispoziție, am făcut-o, pur și simplu: am filmat primul meu clip, “introducere în booktube”. Știam că ăsta a fost, de fapt, cel mai important pas și că de atunci încolo urma un luuung proces de învățare, care pentru un vlogger nu se termină, practic, niciodată.”

Încă de la primul videoclip, comunitatea booktuberilor a primit-o cu brațele deschise. Deși gusturile literare ale booktuberilor diferă, Ruxandra a fost susținută încă de la început în secțiunea de comentarii, iar videoclipurile i-au fost distribuite de ceialalți membri – Cărți + Alina, Bookinista08, Bibliomaniac sunt doar câțiva dintre vloggerii care au sprijinit-o cel mai mult, ne mărturisește Ruxandra care nu crede că s-a schimbat mare lucru și de-abia așteaptă următoarea colaborare între booktuberi, indiferent de tema pe care o vor alege.

Dacă o veți urmări pe Ruxandra pe Instagram, veți vedea că aproape în fiecare zi apar noi postări ale comunității care citește cărți la recomandarea ei. Un răspuns atât de pozitiv din partea comunității este confirmarea conținutului de calitate care-i caracterizează canalul Ruxandrei.

Când ți-ai dat seama că treaba cu booktube-ul e serioasă?

„Haha. Cred că de când a început anul ăsta mi-am propus să postez mai des pe Youtube și să cresc calitatea videoclipurilor, din toate punctele de vedere. Tot anul acesta am reușit să ies din bula vloggerilor de carte și să ajung la  oameni din alte… domenii de interes, poate oameni care nu aveau neapărat obiceiul lecturii. Deci presupun că 2020 a fost anul în care am devenit “influencer de carte”, sau cel puțin anul în care canalul meu a început să se bucure de mai multă atenție. Mă bucură enorm fiecare story în care vreunul din urmăritori îmi arată ce cărți recomandate de mine mai citește… mă fac să îmi dau seama cât sunt de norocoasă.”

Totuși, expunerea în mediul online nu-i treabă ușoară. E nevoie de o doză serioasă de curaj pentru a-ți asuma o anumită imagine și apoi de a fi pregătit să primești păreri nu mereu de bine.

Te-ai întâlnit cu hate-ul în munca ta online? Oare cititorii sunt mai blânzi?

„Hmm, e adevărat că feedback-ul pe care îl primesc e, în mare parte, pozitiv, în timp ce nu știu dacă vloggerii din alte domenii se pot bucura de aceeași susținere din partea publicului. Fără îndoială, cititul e privit ca o activitate nobilă și foarte mulți oameni declară că și-ar dori să citească mai mult. În plus, ne victimizăm adesea, vorbim despre cum în România lumea nu citește și avem toate statisticile care s-o dovedească – doar ne aflăm la coada Europei când vine vorba de consumul de carte. Vloggerul de carte e văzut, atunci, ca un erou care face un bine societății și trebuie protejat. Totuși, mi se întâmplă să primesc și mesaje sau comentarii răutăcioase, însă știu că cel mai înțelept lucru pe care îl pot face e să le ignor pur și simplu, pentru că economisesc o grămadă de timp și energie – sigur că nu mă refer aici la critică constructivă, pe care o primesc cu deschidere și de care încerc să țin cont. Oricum, în momentul în care te postezi pe internet e foarte important să rămâi cu picioarele pe pământ și să conștientizezi că nici comentariile negative, dar nici cele pozitive/laudative nu reflectă cine ești de fapt.”

Cum reușești să îți împarți timpul între facultate și vlog și, desigur, citit?

„Din câte am observat, în fiecare an universitar mă lovește o perioadă în care facultatea devine mai solicitantă decât mi-ar plăcea… cam asta se întâmplă acum. Da, mă simt deseori vinovată pentru că mi-aș dori să fiu muult mai prezentă în mediul online, însă nu m-am gândit niciodată să renunț – ba chiar din contră, canalul de Youtube e una din prioritățile mele, așa că adesea ajung să-mi fac programul în funcție de ce idei de videoclipuri îmi vin în minte. Oricum, norocul meu e tocmai că pot să îmbin învățatul sau cititul pentru facultate cu vlogul; de altfel, așa s-au născut multe din videoclipurile mele cele mai populare: vlogul cel mai recent, în care îmi organizez toate cursurile pentru facultate într-o aplicație pentru laptop, cel în care învăț pentru un examen în numai trei zile și multe alte videoclipuri aflate, momentan, în pregătire.”

Din când în când, comunitatea Ruxandrei îi amintește de ce face vlog de carte. Primește multe mesaje de la copii, adolescenți sau chiar oameni în toată firea, care-i mulțumesc că i-a motivat să citească mai mult – „asta e, cu siguranță, cea mai mare satisfacție pentru mine”, ne povestește Ruxandra.

Te adresezi unei nișe. Crezi că această zonă a vlogului despre carte este în creștere? Cum vezi tu lucrurile?

„Firește că, la fel ca orice creator de conținut, îmi doresc să pot ajunge la cât mai mulți oameni. E greu să produci un vlog de carte viral – e greu și să păstrezi atenția privitorului în momentul în care vorbești despre literatură –, mai ales pe o platformă dedicată în principal divertismentului, însă mă compar numai cu vloggeri care produc un conținut similar. Atât Studytube, cât și Booktube sunt nișe care au început să prindă foarte bine în străinătate: urmăresc creatori de conținut din aceste zone care au ajuns să trăiască exclusiv din treaba asta, așa că momentan aleg să-mi păstrez optimismul.”

Cum să nu întrebi booktuber-ul despre scriitorii preferați? N-ai cum.

„Oh, da, aici ar fi multe de zis. Când vine vorba de poezie, mă gândesc în primul rând la Olga Ștefan – m-a impresionat tare mult volumul ei Saturn, zeul, dar și Civilizații, publicat recent la editura Paralela 45. Altfel, Gabi Eftimie, Alex Văsieș, Anastasia Gavrilovici, Dan Sociu, Andrei Dosa, Nora Iuga și Angela Marinescu sunt doar câțiva dintre poeții la care tot revin. Oricum, mă fascinează noua direcție care începe să se contureze în poezia contemporană acum, când tot mai mulți poeți se întorc către natură (fără să adopte, desigur, discursul patetic al romanticilor) și încerc să fiu atentă la asta.În ceea ce privește proza, astă-vară am descoperit-o pe Zora Neale Hurston și de-atunci parcă am chef numai de literatura “sudiștilor” din SUA, de care m-am gândit să se lege inclusiv lucrarea mea de licență – presupun, atunci, că m-a marcat în vreun fel romanul ei, Their Eyes Were Watching God.”

Ce a învățat-o 4fără15 pe Ruxandra Gîdei?

„În primul rând, cred că m-a învățat să comunic mai bine cu cei din jur – pubertatea mă transformase într-o creatură tare anxioasă și obișnuiam să mă tem de orice situație socială, cu toate că mereu am iubit oamenii… Am căpătat încredere în mine după doi ani în care m-am postat pe internet în diverse ipostaze și am căutat permanent să ies din zona mea de confort, gândesc mult mai structurat acum și cred că sunt mai creativă – în plus, tot editând vloguri și încercând să le îmbunătățesc constant calitatea, am învățat să folosesc o grămadă de unelte digitale, ceea ce cred că e un bonus important.”

Cu ce să se înarmeze un booktuber la început de drum? Tips&Tricks? Survival kit?

Nimeni nu s-a născut învățat – asta mi-am tot spus-o și eu, dar până la urmă e un lucru pe care orice creator de conținut i-l va aminti cuiva aflat la început de drum. Cel mai probabil, inițial îți va fi greu să aduni public, iar primele videoclipuri n-o să te mulțumească, dar vloggingul (de carte sau nu) presupune, ca orice altceva, un întreg proces de învățare. Dacă simți că ai ceva de spus și crezi că vloggingul de carte ți se potrivește, doar fă-o și nu te descuraja, ci acordă-ți timp să crești. Întreabă-te ce anume ai aduce nou în comunitatea Booktube și construiește-ți canalul în jurul acelui lucru atât de specific ție. Mult succes!! <3

Pe Ruxandra o puteți urmări aici în cazul în care vreți să vă puneți la punct contul de Goodreads sau poate pur și simplu vreți să vă bucurați de o energie foarte faină și să primiți și niște informație utilă.

BTW, pe canalul Ruxandrei se găsesc și ponturi valoroase despre învățat, așa că dacă faci parte dintre studenții care se pregătesc de vremuri mai grele (și mai curând decât pare), check it out!

0 comment
4

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO