Accesorii de la Atelier Zenitescu. Material: fragment din circuitul unei plăci de calculator.

de Silvia Pentiuc

Cine s-ar fi gândit că microcipurile, părțile din circuitul unor plăcuțe RAM sau fragmentele din faruri de mașină pot deveni materiale care dau viață unor bijuterii cu tenta steampunk?

Atelier Zenitescu este conceptul lui Andy, student la Teatru și Film în Cluj-Napoca, care de mic avea această pasiune de a “meșteri” lucruri. Totul a început încet, încet cu interesul lui în a dezmembra și deșuruba jucării pentru a afla ce se acunde înăuntru, iar în timp s-a materializat în acest concept de creare a medalioanelor și inelelor din cupru.

De pe la 11 ani am început să fac origami, fotografii și mici montaje (instagram: Zenitescu, youtube: Andy Aelenei), tablouri cu măști din rigips și colaje, mai apoi am început să fac inele și medalioane din cupru, ca un alt hobby, doar pentru că știam de la tata că poți suda la temperatură relativ scăzută cuprul cu cositor pentru lipit circuite. Așa am ajuns să folosesc tot felul de circuite găsite prin clădiri abandonate pe unde făceam poze, cât și componente mecanice din aparatele pe film, care mi se stricau, ca să fac accesorii ca recuzită și mai apoi pentru făcut cadouri prietenilor. – Andy

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

În decursul unui an de la primele încercări de creare a bijuteriilor, perseverența lui Andy l-a adus în punctul în care a reușit să-și strângă suficiente unelte, cunoștinte și resurse pentru a crea o serie de inele de care să fie cu adevărat mulțumit, unul dintre ele ajungând la Dana, sau Dănuța cum îi spune el, prietena din liceu care avea să-i devină un adevărat partener de afaceri.

Am făcut 2 ani de liceu în Suceava, unde l-am cunoscut pe Andy și m-am îndrăgosit pe loc de tot ceea ce face și de ideile pe care le are. Cred că încă de pe atunci a început să se contureze dorința mea de a arăta lumii frumusețea lucrurilor ieșite din mâinile lui. Era o dorință comună, planurile erau mărețe, doar că el nu prea avea încredere în rețelele social media și alte treburi de-ale internetului. – Dana

La inițiativa ei, au fost create paginile de Facebook și Instagram. Practic, acum, Dana se ocupă de tot proiectul Atelier Zenitescu în afară de crearea accesoriilor în sine. Ea administrează conturile de social media, face campaniile de marketing și distribuie produsele în Cluj, pentru că acum este studentă acolo. Ghiciți la ce! La departamentul de Marketing din FSEGA, un loc perfect pentru a învăța să pună în aplicare planurile de viitor pentru acest atelier. Mai exact, un site unde afacerea să se extindă iar livrarea să se facă posibilă mai ușor pe tot teritoriul țării. 

Dana

Andy

Pentru un viitor sustenabil

La fel ca și până acum, planurile în ceea ce privește produsele Atelierului Zenitescu se bazează în mare parte pe materiale reciclate.

Pe viitor avem foarte multe idei de accesorii în care vom folosi de la plastic reciclat până la fragmente din natură. În principal, am vrea pe cât posibil să avem un impact ceva mai mare în sustenanța materialelor folosite. Sunt foarte multe metode de a face, din plastic de exemplu, obiecte și accesorii care arată superb (ex: proiectul Precious Plastic). – Andy

Iar dacă ni se oferă posibilitatea cât de mică de a mai salva o fărâmă din viața planetei, eu zic s-o facem și să-i încurajăm pe cât posibil cu comenzi sau o vorbă bună. 🙂

B.T.W.

Odată ce proiectul va crește, cei doi harnici muncitori își doresc să pornească și o colecție de imprimeuri pe textile (tote baguri, tricouri, etc.), nu că ideile lor nu s-ar opri aici. Așa că, dacă sunteți din Cluj sau Suceava, nu ezitați să le scrieți pentru că veți avea ocazia să-i și vedeți personal, iar pentru restul țării, există posibilitatea de a livra prin poștă. Așa că stați pe aproape, urmează lucruri mărețe.

0 comment
0

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO