Almatheya, despre feminitate în cerneală

de Silvia Pentiuc

Almatheya Andra sau Alma, cum îi spune lumea, a început să deseneze odată cu noi toți ceilalți încă de la vârstă de 3 ani, însă în timp ce noi cercetam deja alte sfere, ea avansa în tehnici de lucru și compoziție.

Acum este grafic designer pe ilustrație noaptea și asistentă la un azil de bătrâni, ziua. Și-a început cariera în grafic design de pe băncile liceului din Suceava și a continuat până în prezent, urmând școala de graphic design în Marea Britanie. Ilustrația a fost punctul ei de pornire, apoi a continuat cu benzile desenate, într-un final ajungând la cărți de colorat pentru adulți.

Sunt calificată atât pe ilustrație grafică pe calculator, cât și pe mediul tradițional. Tehnicile variază însă mediu meu preferat rămâne cerneala și penița pe hârtie A3 sau A4 – depinzând de compoziție și cât de detaliată este ea.

Când inspirația iți ghidează calea

Alma povestește că inspirația ei pornește din puterea femeii de a depășii situații dificile. Faptul că a fost înconjurată de modele feminine puternice atât în familie cât și în cercul ei de prieteni a făcut-o în primul rând conștientă de ideea că desenul poate să-i fie un mijloc de exprimare iar muza o călăuză.

În ultimii ani, am ales să îmi exprim sentimentele prin desene. Dacă la început, în anii liceului, desenam portrete de femei și bărbați, odată cu avansarea în vârstă și trecerea mea prin viața, a devenit mult mai ușor să îmi exprim sentimentele și trăirile prin ilustrație. De aceea, marea majoritate a desenelor mele se axează pe iubiri eșuate, depresie sau sănătatea mea, însă toate mizează pe o tematică mai amplă – pe feminitate și puterea femeii de a se ridica din situațiile cele mai dificile, de a fii mai presus decât orice mamă pentru copiii ei, de a fi un model, de a proteja și a se zbate pentru ea și familia ei.

Proiecte de suflet

Alma s-a implicat într-o mulțime de proiecte de-a lungul anilor, de la afișe pentru evenimente sau benzi desenate până la a o colaborare cu centrul cultural german, sub îndrumarea domnului profesor Adrian Barbu și a surorilor Surducan, Ileana și Maria, proiectul cel și cel mai drag ei de altfel.

BTW 

Almatheya plănuiește să organizeze o expoziție la ea acasă și, cât de curând, să scoată câteva albume de desene și cărți de ilustrație grafică de colorat pentru adulți. Stați geană pe pagina ei de Facebook și Instagram.

0 comment
0

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO