Cerceii din cuptorul Ioanei

de Andreea Petrovici

Săptămâna aceasta vă invităm să faceți cunoștință cu Ioana Redinciuc, o tânără studentă din Suceava care în timpul ei liber de pandemie (ceea ce da, pare că a devenit o categorie dinstinctă a timpului) n-a copt pâine, nici cozonaci – a copt cercei.

Ioana se prezintă ca „o puștoaică de 20 de ani cu aspirații de jurnalist, care încearcă să se implice pe cât de mult posibil în societate prin acte de voluntariat. M-am implicat recent în diverse proiecte care îmi consumă destul de multe resurse, dar mă hrănesc din ideea că aș putea contribui la o schimbare, fie ea de perspectivă sau una propriu-zisă. Timpul rămas mi-l ocup cu lucrurile mici care mă încarcă.”

Ioana Redinciuc purtând cerceii din cuptor

Ideea cu cerceii i-a venit Ioanei dintr-o pasiune pentru lucrurile artizanale. Crede că au ceva aparte, au deja o poveste și un bagaj de sentimente; lucruri despre care spune că nu sunt la fel de prețuite dacă apar pe piață cu duzina.

„Cel mai tare m-a lovit în pandemie nevoia de a crea ceva pentru mine, dar care poate fi împărtășit și cu alții. Sub o formă sau alta, cred că încercam doar să cooperez cu realitatea. Am încercat să lucrez la vreo 3-4 perechi și m-am plictisit repede. Mă așteptam să mă pricep din prima. O parte s-au ars, altele arătau bine, dar aveau amprente de la cum le modelasem. O perioadă am renunțat la idee. Singura legătură rămasă erau postările de pe Pinterest pe care le salvam aproape obsesiv.”

„…Așa că m-am reapucat de modelat și copt cercei până am făcut bătături la degetul mare”

Ioana e studentă la Media Digitală, iar în octombrie a primit un proiect la facultate care avea să o readucă lângă cuptor. Trebuia să facă o pagină de Facebook, Instagram sau un cont de YouTube unde să posteze conținut original, ceva ce îi pasionează. „După câteva sesiuni de mustrare de conștiință mi-am dat seama că aș putea să-mi promovez munca. Cine spune că din școala online nu te alegi cu nimic, nu a căutat oportunitatea unde trebuie. Așa că m-am reapucat de modelat și copt cercei până am făcut bătături la degetul mare. ” ne povestește Ioana.

Cum adică, Ioano, cercei din cuptor?

Ioana lucrează cu lut polimeric, un material care se usucă la temperaturi mari. De aici vine și numele de „Cerceii din cuptor”. După ce modelează lutul, îl pune pe tavă și îl bagă în cuptor. „Literalmente, coc cercei. Câteodată mă intersectez cu mama care face prăjituri. Am ajuns fiecare să vânăm cuptorul.”

„În momentul de față nu consider că fac cine știe ce. În mare parte experimentez să văd ce-mi place, ce prinde la public și încerc să-mi îmbunătățesc modelele cu fiecare tavă pusă la cuptor. Nu-mi dau seama ce vreau să fac până nu mă așez la masă cu pachetele de FIMO și lamele de la cutter (pentru că nu am instrumente speciale, dar nici nu-mi doresc). Cochetez cu modele cu flori, ouă ochi și cercei micuți care imită împletiturile de pulover. Mă mai cuprinde și inspirația de moment și așa apar cerceii pe care prietenii îi numesc „cam abstracți”. Primele modele pe care le-am postat sunt inspirate din ultimul album al celor de la Nothing But Thieves. Cam așa merge treaba.”

B.T.W, Ioana livrează cercei proaspeți în toată țara prin poștă sau curier. Dacă sunteți din Câmpulung Moldovenesc sau Suceava (adică bucovineni, nu moldoveni, știm), s-ar putea să-i prindeți cât încă sunt calzi – Ioana îi livrează personal. Îi găsiți pe Instagram sau Facebook de unde îi puteți comanda înainte să devină mainstream 🙂

1 comment
2

S-ar putea să-ți placă

1 comment

Adela decembrie 4, 2020 - 10:42 pm

Grozav exemplu de productivitate în timp de pandemie! 😍

Răspunde

Lasă un comentariu

ro_RORO