OM NEON: “Nus artist boss, ci electrician. Caterincă.”

de Silvia Pentiuc

În ultimile luni m-am tot întâlnit cu lucrări ale acestui om.neon, ori prin grupuri cum ar fi Ciorbă, ori la anumiți prieteni, ori pe stories la oameni, cert e că-n feedurile mele era peste tot. Niște lucrări frumos construite, armonioase din punct de vedere vizual și totuși “caterincă”, cu unele ironizări atât de subtile, cu altele care te lovesc puțin în față și-ți lasă timp să te gendești. La ce? La noi ca societate.

Toată intriga asta m-a făcut să vreau să stiu mai mult, să vreau să consum mai mult, să-l descopăr pe Serj Zărnescu și planurile lui de electrician.

Așa că iaca, am vorbit.

Ce face Serj Zărnescu când nu e electrician?

Își ascute uneltele digitale, își pune pe cap șapca de freelancer și creează campanii, reclame, grafică și așa mai departe, iar după ce termină, înlocuiește acea șapcă cu pălăria de artist și pictează, modelează 3d și experimentează cu alte medii și metodologii artistice.

Interesant este că nu o să găsiți mare lucru pe profilul meu personal deoarece majoritatea lucrărilor le-am arhivat. Am ales să fac o pauză de la social media și cu acest prilej să reflectez adânc asupra aspirațiilor mele și în genere la drumul pe care l-am ales în viață. Voi reveni în curând pe pagina personală cu proiecte la care am, lucrat ușor de tot, în ultimile 8 luni și sunt super entuziasmat să împărtășesc cu voi ce am lucrat în tot acest timp.

De la ce a pornit proiectul Om Neon și unde iți dorești să ajungă?

Fiind în carantină, eram plictisit, consumam foarte mult conținut și mă tot loveam pe instagram și pinterest de lucrări ce se încadrează în curente ca „vaporwave” ori „80s aestethics”. Am observat că există o saturație de așa lucrări în mediul online și cumva sătul să le tot văd, am decis că voi crea și eu câteva lucrări dar la caterincă, ironice, balcanizate. Cumva o batjocură la clasicul text inspirational juxtapus pe un fundal frumos.

Ca urmare am executat câteva lucrări și le-am urcat pe Facebook, oferindu-le gratuit ca fundal ori whatever. Spre uimirea mea, notificările curgeau pe ecranul meu cu mesaje, likeuri, shareuri. Au prins și cumva mă așteptam să aibă succes însă nu în acest hal.

Se naște pagina OM.NEON ca răspuns al succesului postării și cererii de lucrări noi.

Nu am luat în serios această pagină, o tratam ca pagina mea de glume ori „shitpost” unde efortul era destul de minim și caterinca maximă. Lucrările erau executate în aproximativ 30 min când aveam timp printre clienți și ideea era doar să mă mai relaxez fiind tot acest haos cu COVID.

Pagina însă avea alte planuri, ea creștea, cu fiecare postare, enorm! M-am speriat inițial și am realizat că ar fi bine să o tratez cu mai multă seriozitate. Am născocit un plan și o viziune pe termen lung pentru acest proiect, pe scurt instalații de artă. Vreau să aduc în realitate acest tip de lucrări. Demersuri se fac în a realiza așa lucrări și sper eu ca în 2021 să observăm prima instalație OM.NEON! Sunt mega entuziasmat!

Cum crezi că percep urmăritorii lucrările tale?

Depinde, am observat că uneori sunt luate prea în serios însă majoritatea se regăsesc în mesaje, râd și se distrează.

De ce ai ales să lași acel WeTransfer cu tot ce înseamnă om.neon la liber pentru noi toți, muritorii de rând? 

Totul a început ca o colecție de „wallpapere” gratuite. Este modul meu de a spune mulțumesc pentru că îmi oferiți suportul și atenția voastră.

B.T.W.

Cum am mai spus, Serj a lăsat pe contul de instagram om.neon un fișier de WeTransfer de unde puteți lua și folosi în mod gratuit și nefurăcios toate lucrările astea la care a merșterit cu spor. Nu uitați să-i dați credit.

Eu mă-nclin și vă mai las câteva lucrări de-ale lui în cele ce urmează.

0 comment
1

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO