Sabina Semenciuc semnează ultimele pagini din „Jurnal despre cum faci pătrățele”

de Andreea Petrovici

Anul Nou este aproape și, în speranța că 2021 va fi mai blând cu noi, începem să scriem lista cu titlul deloc clișeic: „New year, New me”. Pentru mulți dintre noi, în topul schimbărilor este aspectul fizic. Poate că este vorba despre vinovăția de după masa de sărbători, poate Anul Nou e un fel de „încep luni” la alt nivel, cert este că numărul de abonamente la sălile de fitness în luna ianuarie crește considerabil. Mai exact, studiile arată o creștere cu aproximativ 40%. Coincidență? Nu prea cred.

Ei bine, făcând parte dintre campionii lunii ianuarie, în timpul unui research pe Youtube am descoperit un clip numit „Jurnal despre cum faci pătrățele”. Așa am descoperit-o și pe Sabina Semenciuc. O tânără care a decis să facă o schimbare legat de aspectul ei fizic și nu numai că nu s-a oprit după primele săptămâni de alimentație corectă și sport, ba chiar și-a documentat progresul pe canalul ei de Youtube în această serie „despre cum să faci pătrățele”.

Sabina Semenciuc are 18 ani, este din Suceava, iar momentan locuiește în Cluj-Napoca, unde studiază la Facultatea de Drept din cadrul UBB. Călătoria ei a început cu mult înainte de primul episod, pentru că aceasta nu e prima dată când a încercat să slăbească, dar a fost prima dată când a reușit, ne mărturisește Sabina.

„Am înțeles abia acum de ce se zice să nu renunți, să încerci de 1000 de ori, că poate a 1001 oară reușești. Cam așa a fost si la mine. Țin minte că prima dată am încercat când aveam 6 ani, dar a fost un eșec, pentru că eram copil și mi se părea inuman să ceri unui copil, când iese afară la joacă, (unde toți copiii mănâncă prostii) să se abțină de la dulciuri. Mamei îi eram dragă tare așa pufoasă cum eram și n-ar fi vrut să mă chinuie, dar știa că nu e bine și a continuat să încerce împreună cu mine. Factorul declanșator, dacă aș putea să-i zic așa, a fost momentul când am conștientizat că urmează banchetul de final de liceu și voiam să pot să port orice rochie voiam. Asta m-a motivat foarte tare, dar, în realitate, motivul a fost motivația intrinsecă, faptul că eu nu mă simțeam deloc bine cu mine, nu-mi plăcea cum arătam, mă simțeam exclusă (chiar dacă de multe ori era doar in mintea mea) și mi-am dat seama că am nevoie de o schimbare mare și că atunci e momentul sa o fac.”

Cum se face un canal de YouTube care te învață cum să faci pătrățele?

„Jurnal despre cum să faci pătrățele” nu este primul contact al Sabinei cu Youtube-ul. Primele clipuri postate pe canalul ei s-au sincronizat cu perioada carantinei, când Sabina a început să citească oamenilor pe Youtube din poeziile ei preferate. Apoi canalul ei a devenit jurnalul transformării pe care o plănuia de atât de mult timp.

Sabina Semenciuc – când transformarea începe să devină vizibilă

„Cumva, frica cea mai mare, primul contact, trecuse deja. Acum era, însă, mult mai greu pentru că urma să vorbesc despre un subiect aproape tabu în zilele noastre (în sensul că nimănui nu-i place să vorbească despre câte kilograme are, să recunoască că asta este o problemă și așa mai departe), un subiect de care aveam legată o poveste personală și multă experiență cu mine însămi. Eu am jucat în două trupe de teatru în liceu și n-am simțit frica de scenă/de bâlbă/ de camera de filmat pentru că știam la ce să mă aștept. Fricile pe care mi le-am învins sunt alea tipice, pe care le are orice om.. că dacă nu mă văd bine? Dacă cineva comentează? Dacă supăr pe cineva? Dacă nu o să mă urmarească nimeni? Și cumva, desi credeam că o să fie mai greu, mi-am învins fricile astea prin discuțiile cu fratele meu mai mare (care m-a și convins să încep vlogul), el a fost terapeutul meu. Dupa primele 5 episoade, deja nu-mi mai păsa de cum m-ar judeca oamenii, pentru ca trecusem la un alt nivel de stimă de sine și încredere în mine. Știam că pun suflet, că devin mai “profesionistă” cu fiecare episod și că merită să mă strofoc fie doar și de dragul de a învăța cum să editez, cum să filmez, cum să vorbesc, etc.”

Primeam zilnic mesaje în care lumea mă felicita atât pentru progresul meu, cât și pentru curajul de a-mi spune cu voce tare povestea

Conținutul pe care l-a ales Sabina a reprezentat un adevărat exercițiu de transparență, iar în tot acest proces multe frici au fost învinse. Totuși, energia, curajul și ambiția ei au atras un feedback pozitiv al urmăritorilor. Dincolo de admirația față de curajul de a-ți spune public povestea dintre tine și tine, multe persoane s-au regăsit în situația Sabinei și i-au scris pentru sfaturi sau pentru a împărtăși povestea lor – au găsit în ea nu doar o motivație, ci și un sprijin, un semn că nu sunt singuri în lupta aceasta grea: „Când nu mă mai simțeam motivată, am început să mă uit și eu la vlogul meu, să mă motivez uitându-mă la mine ca la altcineva. Și m-a ajutat. Vedeam acolo câtă speranță, câtă determinare și cât curaj aveam la început și asta mă motiva să continui. Mi-era cumva frica sa nu ma dezamagesc pe mine din trecut”, mărturisește Sabina.

Cât de grea este transformarea? Povestea despre „depinde”

„Multă lume mă întreba dacă e greu să slăbești și eu nu știam ce să răspund. Când am intrat la drept, toți profesorii ne-au învățat că cel mai corect răspuns pentru orice intrebare de drept este “Depinde”; așa că am preluat acest raspuns și pentru întrebarea legată de stilul meu de viață. Depinde care e motivul pentru care vrei să faci asta, depinde de suportul familiei, depinde inclusiv de starea financiară, de timpul fiecăruia, de principii, de priorități. Eu mă gândesc așa: e greu să trăiești fiind un om obez și e greu să slăbești, dar fiecare își alege tipul de greu pe care-l duce în viață. ”

Pentru Sabina niciodată nu a existat un plan B, mereu și-a îndeplinit visurile așa cum erau în forma inițială. Spune că nu-i place să-și coboare standardele doar ca să le poată atinge ușor și așa a fost și cu slăbitul, nu exista altă variantă – chiar dacă mai gafa uneori, se întorcea repede la planul stabilit. Așa a reușit să își atingă obiectivul. „De obicei lumea vrea rezultate imediate, fără sacrificii. Asta nu e posibil. Contează foarte mult cât ești dispus să dai din tine ca să primești înapoi ce-ți dorești. Dacă ești dispus de Crăciun să mănânci legume, când ceilalți mănâncă prăjituri și cozonac, dacă ești dispus să faci sport cand alții stau în pat și se uită la TV, dacă ești dispus să mergi la baie de zece ori pe zi din cauză că trebuie să bei multa apa, etc.”

Noul An o găsește pe Sabina cu un minus de 37 kg

Pentru mulți dintre noi, anul 2020 a fost unul dificil. Sabina a ales ca acest an să fie anul ei. A început cu o greutate de 96 kg, în luna noiembrie a anul 2019, iar în octombrie 2020 a reușit să atingă greutatea ideală – 59 kg! După ce au aflat povestea ei, zeci de persoane au apelat la un nutriționist, inspirați de rezultat, ceea ce o bucură nespus pe Sabina. La rândul ei, și ea a colaborat cu un specialist în nutriție care a sprijinit-o și ghidat-o în tot acest proces, doamna dietetician și nutriționist Daniela Bălănucă. În felul acesta, nu numai că a slăbit și că-i trasă prin inel acum, ci a și învățat despre o alimentație sănătoasă, îndepărtându-se de diete pe termen scurt și îmbrățișând un nou stil de viață, sustenabil în timp.

„Celor care vor să înceapă să facă pătrățele sau care pur si simplu vor să-și îmbunătățească stilul de viață, aș vrea să le urez să aibă multă răbdare și încredere în ei. E foarte important să începi, că motivația vine și ea pe parcurs. Dacă ești disciplinat și perseverent, s-ar putea nici să n-ai nevoie de motivație. Merită ❤”

BTW, este o decizie admirabilă să îți îmbunătățești aspectul fizic atunci când simți că este nevoie de o schimbare, dar este foarte important felul în care alegi să o faci. Asigură-te că îi oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie, ai răbdare cu tine, iar atunci când simți că nu mai poți și-ți vine să te îngropi în pizza și burgeri, nu uita că ai atât de multe povești ca a Sabinei care să te inspire și nu ești singur/ă. Mult succes în Noul An & nu uitați să vă hidratați, prieteni!

0 comment
3

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO