Vintager & Retro Vibes: povestea primului magazin vintage din Cluj-Napoca

de Andreea Petrovici

Îți e cunoscut acel moment când găsești cutiile cu haine vechi ale părinților și descoperi o mulțime de articole faine? Poate, la fel ca mine, primii tăi mom jeans au fost la propriu your mom’s jeans. Dacă te regăsești sau poate cunoști nivelul de coolness al acestor haine (da, „păstă medie”), atunci am o veste foarte bună pentru tine. Am găsit în Cluj-Napoca un magazin plin-plinuț de haine vintage și am povestit cu Ruxandra Ioana, tânăra din spatele acestui magazin – un fel de „Girlboss”, dar la nivel superior.

Ruxandra Ioana Luca purtând o ținută Vintager

Luca Ruxandra Ioana are 21 ani, este din Botoșani și locuiește în Cluj unde studiază Media Digitală. Încă din liceu a intrat în contact cu acest tip de afacere, iar viitoarele întâmplări pare că au condus-o (subtil, sub semnul destinului) spre deschiderea propriului ei magazin. Mai întâi, fiind model pentru un magazin din Botoșani, s-a împrietenit cu Geanina Bejan, proprietara magazinului și cea care a aprins dorința Ruxandrei de a fi antreprenor și i-a dat primele tips&tricks ale acestei lumi. Apoi facultatea a adus-o la Cluj, acolo unde trebuia deschis primul magazin vintage, dar Ruxandra încă nu știa asta, așa că a mai fost nevoie de un semn. În cadrul cursului de montaj-video de la facultate, unde pentru nota finală trebuia să facă un material video, a ales să facă un video despre un magazin cu haine vintage din orașul ei natal.

I-a plăcut mult ideea în spatele căreia stătea tot o tânără antreprenoare și, după toate aceste hint-uri dinspre Univers, a luat o decizie enormă în vara lui 2019, alături de prietenul ei care era atunci profesor în Botoșani:

„Am decis, împreună, să facem unul dintre cele mai riscante lucruri pentru doi botoșăneni care abia cunoșteau străzile Clujului: să deschidem primul magazin vintage în Cluj-Napoca. El-fără alt job, eu-studentă.”

Așa a început povestea „Vintager”. Ruxandra a învățat străzile Clujului în timp ce căuta spațiul ideal pentru magazinul la care visa: „Am ales să deschidem magazinul în zona gării (pe strada Ion Luca Caragiale 10), pentru că e accesibil, dar nu prea accesibil (magazinul nostru are un public nișat, motiv pentru care am ales ca magazinul să nu se afle într-o zonă aglomerată)”.

Deschiderea unei afeceri la 20 de ani este o decizie curajoasă. Ruxandra nu doar că nu a renunțat la facultate atunci când birocrația și chestiunile organizatorice o copleșeau, dar a știut cum să folosească informațiile primite la cursuri ca instrument în dezvoltarea propriei afaceri.

„Facultatea m-a ajutat în multe privințe când vine vorba de Vintager, magazinul nostru (pentru site, video, fotografie, strategii de marketing, legislație). Am amenajat spațiul în 2 săptămâni, printre cursurile de la facultate, când dădeam câte o fugă până la viitorul nostru magazin.

Înainte de pandemie, eram mai mult pe drumuri – între facultate și magazin. Acum, în schimb, sunt non-stop la magazin. Cu căștile puse, telefonul într-o mână, pe Zoom sau pe Teams, iar cu cealaltă mână completez registrul de primire a mărfii, bat bonuri, împachetez hainele, e distractiv. Am noroc că e aproape mereu și prietenul meu la magazin și pot să mă împart între facultate și magazin fără să fac compromisuri prea mari pe de-o parte sau alta.”

Ruxandra

„Îmi amintesc primii clienți. Un cuplu foarte simpatic, ea și-a cumpărat o rochie care îi venea perfect și i-am făcut o poză. Încă o am, o amintire foarte faină”

Ruxandra își amintește cu drag de primii clienți. De atunci și până acum au trecut pragul magazinului Vintager zeci de clienți. „Ne bucurăm că hainele vintager au ajuns la persoane pe care noi le urmărim de mult timp: Alina Ceușan, Carmen Grebenișan, Laura Giurcanu, Maria Popovici, Marilu, Mincu, Aluziva, Theo Rose, Nuța Kiki, Silvia Popescu, Calina Dumitrescu, Deea Codrea, Bianca Giurcanu, Adela Tecuceanu, Banciu, Alexandra Moldovan, Pufeh, Anca Broască.”

„Momentul în care am realizat că ceea ce facem chiar e mișto a fost când i-am dat Mariei Popovici un mesaj pe Instagram cu puțin timp înainte de un show în Cluj, în care i-am invitat la shop-ul nostru. Nu ne-am așteptat nici măcar un moment să vină la magazin. Eram la cursul de marketing online, când prietenul meu mi-a dat mesaj că Maria, Mincu și Banciu sunt la magazin. În maxim 10 minute eram la magazin. Faptul că ei ne-au apreciat munca, că ne-au făcut reclamă fără să le cerem asta ne-a oferit mult curaj. A fost primul moment în care cineva din exterior ne-a spus cât de fain e ceea ce facem. Nu a fost oricine, au fost 3 oameni pe care noi îi urmăream de mult timp și la finalul a căror show-uri nici nu aveam curajul să mergem să le cerem să facem o poză.”

Ruxandra

„Cred că o persoană care vrea să își deschidă un business trebuie descurajată. Ca viitor antreprenor trebuie să faci față la toate descurajările.”

La început, Ruxandra s-a confruntat cu părerile din jurul ei, mai ales cele ale familiei și prietenilor care au încurajat-o să mai aștepte, să termine facultatea, să se mai gândească dacă își dorește cu adevărat să deschidă un business.

Nu au fost prea multe încurajări în privința asta, pentru că, pentru cei cunoscuți, ideea de a deschide o afacere la 340 de km de casă, într-un oraș mare, la 20 ani suna imposibil de realizat sau de menținut, ne mărturisește Ruxandra. „Cea mai mare satisfacție este că acum, după un an, în plină pandemie, când majoritatea afacerilor se închid, magazinul nostru este încă deschis. Avem susținere puternică din partea clienților noștri, care ne-au devenit, pe parcurs, prieteni.

„Nu cred că pot încuraja pe cineva să își deschidă o afacere. Nu îmi doresc să creez nimănui iluzia că e ușor să ai o afacere, mai ales singur. Nu știu dacă singură aș fi reușit să fac asta, mai ales ca studentă. Cred că o persoană care vrea să își deschidă un business trebuie descurajată. Ca viitor antreprenor trebuie să faci față la toate descurajările. Dacă nu faci față, dacă te sperie descurajările, înseamnă că sunt alte lucruri pe care ar trebui să le încerci, care îți vor aduce succes. Dacă nu ai curaj să deschizi o afacere, nu vei avea curaj să o susții. E mult mai greu să susții o afacere să funcționeze după un timp, decât să o deschizi.”

Ruxandra

„Eu în weekend aștept să vină ziua de luni.”

Atunci când intri în magazinul Vintager îți poți da seama cu ușurință că toată povestea a început dintr-un amestec potrivit între determinare, responsabilitate și, cel mai important, pasiune.

Ruxandra are o sclipire aparte în ochi când povestește despre ocupația ei. Pare străină de anxietatea de duminică seara și abia așteaptă să înceapă o nouă zi la magazin: „Eu nu văd magazinul ca pe o afacere, nu mă trezesc cu ideea că trebuie să merg la magazin, că trebuie să stau ore întregi acolo. Mă trezesc cu ideea că de-abia aștept să fac ceva nou la magazin, să adaug haine noi, să cunosc oameni noi. Weekend-ul mă plictisește, mă scoate din agitația zilnică cu care m-am obișnuit în ultimul timp. Eu în weekend aștept să vină ziua de luni.”

BTW, Vintager oferă livrare și în Cluj-Napoca, atât personal, cât și prin firmele de curierat locale. Îi găsiți acum și online pe www.vintager.ro, unde puteți face cumpărături în tihnă, departe de Covid și prietenii lui. Spor la shopping, guys!

0 comment
1

S-ar putea să-ți placă

Lasă un comentariu

ro_RORO